Soudním obsílkám se lidé v budoucnu už nevyhnou

Stát už nabude napříště tolerovat ty, kteří si nevyzvedávají soudní obsílky nebo nejsou zastižení ve svém bydlišti. Podle návrhu novely soudního řádu vzniknou takzvané povinné doručovací adresy, které mohou mít i elektronickou podobu datové schránky, tedy e-mailové adresy. Povinnou adresu si každý sám zvolí, v opačném případě ji soudy zjistí z dostupných registrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Nejvyšší soud

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby byli lidé odpovědní za svojí korespondenci. Každý člověk by tak měl mít jednu adresu, kam mu budou soudy doručovat písemnosti, říká Jakub Štádler z ministerstva.

"Dosud bylo jednoduché se zásilce vyhýbat, nemuseli jste si ji přebrat. Teď to bude upraveno tím způsobem, že ve chvíli, kdy si zásilku po deseti dnech nevyzvednete, tak vám bude zkrátka vhozena do schránky, popřípadě vyvěšena na úřední desce soudu, a bude to bráno, jako že jste si zásilku převzal," vysvětlil novinku Štádler.

Povinnou adresu si podle něj lidé buď sami zvolí, anebo ji zjistí úřady z dostupných registrů. "Když bude chtít soud někomu doručit zásilku, tak se adresa zjistí z centrální evidence obyvatel. Je to adresa, kterou máte například na občance, může to být i z obchodního rejstříku či živnostenského rejstříku, nebo prostě řeknete soudu, aby vám doručoval zásilky tam a tam," doplnil Štádler.

Návrh zavádí i termín datová schránka. Bude záležet na každém, jestli si o ni požádá. Pak už nebude dostávat žádné klasické obálky s modrým pruhem. Jestli návrh schválí parlament, začne povinná doručovací adresa, včetně desetidenní lhůty pro doručení, platit v příštím roce.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme