Chorvatsko se může za dva roky stát novým členem EU

Chorvatsko se pravděpodobně stane osmadvacátým členem Evropské unie. Po jednání s chorvatským premiérem Ivem Sanaderem to dnes řekl předseda Evropské komise José Barroso. Ke vstupu Chorvatska by mohlo dojít v roce 2010.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Sanader a José Barroso

Ivo Sanader a José Barroso | Foto: AFP

"Chorvatsko udělalo velký pokrok. Věřím, že je s to splnit podmínky přijetí," řekl předseda Evropské komise Barroso, podle kterého by mohlo dojít k ukončení technických rozhovorů už příští rok.

Chorvatsko by bylo po Slovinsku druhým státem bývalé Jugoslávie, který by se stal členem Unie. Cesta do evropského klubu se Záhřebu otevřela po vydání bývalého generála Ante Gotoviny a dalších velitelů před mezinárodní trestní tribunál v Haagu.

V současnosti k nejčastějším výtkám na adresu Chorvatska patří boj s korupcí, špatné zacházení s unijními fondy a nedostatečná reforma justice.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme