Weigl: Prodej budov na Pražském hradě nehrozí

Prodej žádných budov na Pražském hradě kvůli exekuci nehrozí. Radiožurnálu to řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl. Podle dnešních Hospodářských novin soud nařídil exekuci kvůli milionovému dluhu Správy Pražského hradu vůči soukromé firmě GEMA Art. Správa dlužnou částku má, ale chce ji zaplatit až v případě, pokud rozhodnutí o uhrazení dluhu nezvrátí u Nejvyššího soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Marián Vojtek

Hospodářské noviny uvedly, že Správa Hradu dluží firmě GEMA Art, s.r.o. přibližně jeden milion korun. Dluh vznikl v roce 2001 kvůli výstavě Opus-Italicum, kterou agentura firma uspořádala a Hrad jí měl přispět.

Jenže to se podle firmy nestalo, a tak Obvodní soud Pro prahu 1 nařídil vloni exekuci nemovitostí Pražského hradu včetně katedrály svatého Víta. Kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl ale ve vysílání Radiožurnálu řekl, že situace tak dramatická není, prodej žádných budov na Pražském hradě podle něj nehrozí.

"Je to jeden z projevů obchodního sporu, který vznikl z našich předchůdců v letech 1999 až 2002. Ty spory a nároky jsou vzájemné. Jsou to asi tři soudní spory, které se vedou, celá kauza není dovedena až do právního konce a tato exekuce je pouze jeden z projevů toho soudního sporu," uvedl Weigl.

Podle Weigla je firma GEMA Art v likvidaci a pokud by Správa Pražského hradu částku zaplatila ještě předtím, než by uspěla s dovoláním, znamenalo by to, že už peníze zpátky nikdy nedostane. "Proto tedy Správa Pražského hradu neuhradila tuto částku, ale po dohodě s exekutorem váže částku, o kterou jde, na svých účtech," vysvětlil Weigl. V případě, že správa v dovolání definitivně prohraje, exekutor se této částky domůže, dodal.

Správa na základě rozhodnutí soudu nemůže volně nakládat s katedrálou, samotným Hradem a některými dalšími objekty na Hradčanech. Bankovní účty kvůli dluhu obstavené nemá. To, že správa nemůže nakládat s majetkem zapsaným v katastru nemovitostí, je podle Weigla pouze důsledek toho, že exekutor podle zákona odeslal na katastr nemovitostí usnesení soudu o nařízení exekuce a katastr automaticky blokuje majetek.

Podle sociálního demokrata Davida Ratha celá kauza ukazuje, jakým způsobem prezident Václav Klaus na Hradě hospodaří. "Tady se člověku nabízí taková ironie a říkat: Vidíte, jak pan prezident řídí Správu Pražského hradu a hospodaří s majetkem Pražského hradu, když ho dohnal do exekuce. Nevím, jestli je to úplně nejlepší vizitka Václava Klause," řekl Radiožurnálu Rath.

Walter Bartoš z ODS ale oponuje, že podobné věci s prezidentem vůbec nesouvisí. "Když se podíváte do Ústavy, tak hlava státu není ze své funkce odpovědná. Spíše viním administrativu, která v době pana prezidenta Havla na Hradě byla, ale je to věc, která je složitá, a je potřeba vyčkat, jak rozhodnou soudy," podotkl Bartoš.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme