Pervitin se stává velkým problémem Česka

Velkým problémem se u nás stává pervitin. Před dramatickým nárůstem jeho nelegální výroby varuje Národní protidrogová centrála. Podle jejího šéfa Jiřího Komorouse nahrává stále lépe organizovaným zločineckým strukturám snadná dostupnost výchozí látky na trhu. Takzvaný pseudoefedrin totiž obsahují běžně dostupné léky proti nachlazení a chřipce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Jen loni se těchto léků prodal 1 milion a tři sta tisíc. Až 90 procent těchto preparátů přitom skončilo právě v nelegálních laboratořích. Policie už ví o několika konkrétních lékárnách, kde se čtveřice preparátů obsahujících pseudoefedrin prodává ve velkém. Nejznámější z těchto léků je modafen. Je takzvaným prekurzorem, tedy výchozí látkou pro výrobu pervitinu.

"My máme jasné důkazy toho, že několik málo lékáren realizuje přibližně čtvrtinu obratu těchto prekurzorů," říká prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. "Oni se pravděpodobně nepodílejí přímo na výrobě, nicméně jsou zdrojem, legálním zdrojem. A pouze omezení a účinná kontrola právě této špičky ledovce povede k nějakému dalšímu odhalování, ale to je práce pro Policii České republiky."

Detektivové s lékárnickou komorou úzce spolupracují, říkají ale, že mají svázané ruce. I když vědí o několika lékárnách, které prodávají tyto preparáty ve velkém, dokázat jim napojení na pervitinové mafie je podle šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse obtížné.

"My do toho v podstatě nemůže zasáhnout nijak, protože to je naprosto legální činnost podřízená pouze zákonům byznysu, a je vázána na určité morální a etické kodexy této profese. Tam, kde se podaří prokázat přímé propojení se zločineckou organizací, tak tam samozřejmě už se vztahuje ustanovení trestního zákona, ale to je skoro nedokazatelné," tvrdí Komorous.

Řešením by tak podle odborníků bylo převedení prekurzorů do režimu léků na předpis, anebo nahrazení pseudoefedrinu v těchto přípravcích jinou účinnou látkou.

Nelegální výroba a obchod s pervitinem jsou v České republice stále lépe organizované, po této látce je navíc stále větší poptávka. Zatímco v roce 2000 odhalila Národní protidrogová centrála celkem 19 nelegálních laboratoří, loni jich už bylo plných 390. Podle Komorouse to už ale nejsou ty známé domácí výrobny z 90. let, ale v podstatě malé továrny. Kromě tuzemska už pervitin pronikl ve větší míře i do Německa, Rakouska a částečně i do Velké Británie.

Poprvé se tato droga objevila v roce 1879 v Japonsku. Za 2. světové války nacisté pervitin vyráběli v Česku pro příslušníky SS, speciální jednotky wehrmachtu a také pro sebevražedné piloty kamikadze. Droga se u nás znovu objevila zhruba před třiceti lety, tehdy ji ale "vařily" jen uzavřené skupiny lidí.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme