V Íránu budou dál vládnout konzervativní náboženské frakce

Konzervativní náboženské frakce vítězí v íránských parlamentních volbách s 71 % odevzdaných hlasů. Po sečtení necelé poloviny hlasovacích lístků to oznámilo tamní ministerstvo vnitra. Tam, kde Rada dohlížitelů předem z voleb nevyřadila klíčové opoziční kandidáty, vedl si nad očekávání dobře tento tábor. Celkem ale zatím vedou různé konzervativní frakce, protože jim diskvalifikace v mnoha okrscích odklidily z cesty vážnější konkurenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Íránu

volby v Íránu | Foto: AFP

Účast voličů podle íránských úřadů dosáhla 65 procent. Ministr vnitra a předseda Nejvyšší rady bezpečnosti Mostafá Púr Mohammadí vyslovil propagandistické tvrzení, že vysoká účast ve volbách je jasnou odpovědí íránského lidu na mezinárodní sankce. Ty na Teherán už třikrát uvalila Rada bezpečnosti OSN za jeho neochotu podřídit se ultimátu v jaderné oblasti.

Očekávaný zisk konzervativního tábora ale nutně ještě neznamená podporu pro stejně orientovaného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a jeho vládu. Prezident je totiž za svou hospodářskou politiku a kontroverzní výroky na mezinárodní scéně stále častěji kritizovaný i z vlastního tábora. Uvnitř samotných konzervativců soupeří hned několik křídel. V dosavadním íránském parlamentu ale společně tvoří většinový blok.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme