Spor představitelů justice s M. Benešovou soud odročil

Pražský krajský soud odročil kauzu stínové ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová. Ta nařkla v rozhovoru s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a další vysoké představitele české justice z mafiánských praktik a ovlivňování politicky citlivých kauz. Vesecká a spol. podali na Benešovou žalobu a domáhají se omluvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Benešová

M. Benešová | Zdroj: ČTK

Po úvodních vystoupeních právních zástupců obou stran si soud jako první poslechl záznam pořadu Radiožurnálu Ozvěny dne z 20. prosince loňského roku. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně v něm prohlásila, že za vyšetřováním údajné korupční aféry šéfa lidovců Jiřího Čunka stojí zákulisní justiční mafie, která se podle Benešové snaží justici ovládnout tak, aby sloužila zájmům vládnoucí garnitury.

Kdyby stínová ministryně spravedlnosti za opoziční ČSSD zůstala jen u tohoto výroku, zřejmě by ji nikdo nezažaloval. Benešová ale vzápětí na otázku redaktora, kdo v této mafii třeba je, jmenovala celkem 6 lidí. Kromě Renaty Vesecké nařkla Benešová třeba jejího náměstka Karla Černovského, žalobce Arifa Salichova, který zastavil Čunkovo stíhání a také místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru. V souvislosti s plýtváním na ministerstvu spravedlnosti pak Benešová zmínila ještě bývalého šéfa resortu Pavla Němce. :

Žalobu podalo na Benešovou celkem sedm lidí. Nežádají finanční satisfakci, jen osobní dopis Benešové, kde se každému osobně omluví. Zároveň požadují, aby zveřejnila omluvu prostřednictvím České tiskové kanceláře.

Benešová ale trvá na tom, že pouze citovala článek z Mladé Fronty Dnes, který vyšel den před jejím vystoupením v Radiožurnálu. Kromě toho poukázala na schůzky například Vesecké, Kučery a dalších aktérů, kde se údajně dohodlo, že kauzu Jiřího Čunka začne dozorovat jihlavský žalobce Salichov.

Soud pak přes dvě hodiny četl různé novinové články a rozhovory například s předsedou Ústavního soudu nebo s ombudsmanem. Obhájci sedmi vysokých představitelů české justice ale trvají na tom, že Benešová není běžný občan nebo řadový politik, ale že si naopak jako bývalá nejvyšší státní zástupkyně musela být dobře vědoma toho, co říká.

Vesecká a dalších šest žalobců a soudců proto trvají na tom, že Benešová musí svá tvrzení dokázat.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme