Pasy s otisky prstů se začnou vydávat až příští rok

Nové pasy s otisky prstů se pravděpodobně začnou vydávat až od roku 2009. Poslanci dnes totiž definitivně schválili posunutí termínu z letošního 1. května na 1. dubna příštího roku. Návrh posoudí ještě Senát a prezident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklad - cestovní pas

Osobní doklad - cestovní pas | Foto: Jan Rosenauer

Podle této vládní novely by také českým občanům při cestování do států Evropské unie měl stačit i občanský průkaz bez strojově čitelných údajů.

Cestovat v EU s občanským průkazem je možné již nyní, musí ale mít strojově čitelné údaje. Příslušná evropská směrnice přitom dovoluje překračovat vnitřní hranice EU s jakýmkoliv platným průkazem totožnosti.

Nově by mělo být možné vydávat pasy se strojově čitelnými údaji a biometrickými prvky i dětem do pěti let. Současný zákon to nedovoluje, například Kanada ale tento typ pasů u dětí do pěti let požaduje v rámci dohody o bezvízovém styku.

Důvodem odkladu vydávání nových pasů s otisky prstů jsou podle vlády problémy na straně Evropské unie. Evropská komise se podle ministra vnitra Ivana Langra zpozdila při schválení technické specifikace pro zdokonalené bezpečnostní mechanismy související s novým typem pasů.

EU nařídila zavedení otisků prstů do cestovních dokladů směrnicí z roku 2004. České úřady vydávají nové pasy se strojem čitelnými informacemi a počítačovým čipem s biometrickými údaji již od 1. září 2006, čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii. Nynější nařízení se týká pouze nově vydávaných dokladů. Staré pasy zůstávají v platnosti po dobu, která je v nich uvedena.

Rathův přílepek k nemocnicím neprošel

Sněmovna dnes současně nesouhlasila s přílepkem k tomuto zákonu z pera sociálního demokrata Davida Ratha. Ten jím chtěl zabránit privatizaci fakultních nemocnic, kterou plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Jak Rath řekl Radiožurnálu, do sněmovny tuto novelu poslal i standardní cestou. Její eventuelní schválení ale může trvat až tři čtvrtě roku.

"Tato méně standardní cesta byla zvolena proto, že ministr Julínek nesmírně spěchá a zadal už fakultním nemocnicím a ředitelům příkaz připravit privatizační projekty. Čili to byl jakýsi pokus o pojistku, poslat rychlého jezdce, který by to ministru Julínkovi ztížil nebo mu zabránil zcizit majetek fakultních nemocnic," řekl Rath.

Ministr Langer z ODS snahu poslance Ratha odmítá. "Mně to připadlo jako zbytečná hloupost a škodlivé nerespektování nálezu Ústavního soudu. Já jsme jasně řekl, že každý má právo využít zákonodárnou iniciativu, nicméně Ústavní soud jasně vymezil pravidla pro přílepky, a je mi líto, že to kolegové ze sociální demokracie nechápou," poznamenal Langer.

Martin Hromádka, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme