Bush: Zbavit Saddáma Husajna moci bylo správné

Invaze do Iráku před pěti lety byla správným rozhodnutím, tvrdí americký prezident George Bush. V dnešním projevu připustil, že válka stála mnoho životů a velké finanční prostředky. Přesto považuje útok na Irák z roku 2003 za úspěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Zdroj: ČTK

Necelé 4 tisíce životů amerických vojáků, 500 miliard dolarů - to je po pěti letech bilance války v Iráku. Počet iráckých civilních obětí v důsledku násilí americký prezident nezmínil, ale podle nezávislého projektu Iraq Body Count se pohybuje mezi 82 a 90 tisíci.

"Nikdo nezpochybňuje, že oběti na životech i vynaložené finanční prostředky jsou velké," uvedl George Bush. Ale byly podle něj nezbytné a snížily pravděpodobnost teroristického útoku na Spojené státy.

Šéf Bílého domu pak vyzdvihl úspěch loňského navýšení počtu vojáků v Iráku. "Tyto americké a irácké jednotky společně vyhnaly teroristy z jejich úkrytů." Počet ozbrojených útoků a jejich obětí poklesl. Boj ale pokračuje, a proto je třeba, aby Američané v Iráku zůstali - tak se dají shrnout prezidentova slova.

Jeho vystoupení už vzbudilo ve Spojených státech také kritiku. Například jeden z demokratických kandidátů na prezidenta Barack Obama v reakci prohlásil, že Bushova administrativa postrádá v Iráku jasnou strategii, a není tak jasné, co se dá a nedá považovat za úspěch. "Válčení bez konce nepřiměje Iráčany, aby se chopili zodpovědnosti za svou budoucnost," varoval Obama.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme