Bin Ládin hrozí Evropanům odplatou za karikatury Mohammeda

Evropa musí počítat se zásadní odplatou za otiskování karikatur urážejících islámského proroka Mohameda. Takové je nejnovější poselství vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina - tedy alespoň podle zvukového záznamu, který se objevil na internetových stránkách radikálních islamistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

Na dnešek připadají narozeniny proroka Mohameda. Bin Ládin na záznamu kritizuje Západ za bombardování hliněných vesnic, ve kterých umírají ženy a děti. To prý je však nic ve srovnání s tím, když se Evropa vydala na cestu nového křižáckého tažení proti islámu, do kterého je zapojena Evropská unie a papež Benedikt XVI a k němuž podle nahrávky patří i urážlivé kresby.

V polovině února otisklo Mohamedovu karikaturu 17 dánských listů na podporu svobody slova a vyjádření solidarity. Autor karikatury se měl stát terčem atentátu. Ten ale policie zmařila. Karikatury proroka Mohameda ještě opakovaně vyšly v některých evropských novinách.

Bin Ládin výslovně nemluví o současné vlně přetiskování kreseb, takže není možné zjistit, kdy byl záznam pořízen a zda není reakcí už na první vlnu karikatur před dvěma lety. Potvrzená zatím není ani pravost pětiminutové nahrávky, jejíž zveřejnění spadá na 5. výročí invaze Spojených států do Iráku. Více o tom ZDE.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme