Belgie má devět měsíců po parlamentních volbách nového premiéra

Dnes v poledne složil v královském paláci v Bruselu přísahu nový belgický premiér Yves Leterme. Sestavení koaliční vlády trvalo dlouhých 286 dnů. Po volbách loni 10.června se politické strany nebyly schopné shodnout na programu kabinetu, který má hlavně prosadit reformu státního uspořádání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický premiér Yves Leterme

Belgický premiér Yves Leterme | Foto: en.wikipedia.org

Do dneška řídil Belgii dočasný kabinet dosavadního premiéra Guyho Verhofstadta. Toho král Albert II. pověřil sestavením vlády na přechodné období 3 měsíců loni v prosinci. Teprve teď se pětici vlámských i frankofonních stran podařilo shodnout se na společném programu federální vlády.

Vlámové a Valoni se dohodli hlavně o způsobu přerozdělování peněz z centrálního rozpočtu a balíčku prvních reforem v uspořádání státu. Regionální vlády mají dostat více pravomocí ve stavebním řízení, nebo v úpravě pravidel silničního provozu.

Premiér a šéf vlámských křesťanských demokratů Yves Leterme odpoledne předstoupí před poslance a senátory s programovým prohlášením. Očekává se, že parlament vysloví vládě důvěru.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme