Belgický parlament rozhodne o důvěře nové vládě

Poslanecká sněmovna belgického parlamentu má dnes potvrdit vznik nové vlády premiéra Yvese Leterma. Král Albert II. ho ve čtvrtek jmenoval předsedou kabinetu, potom co se mu podařilo sestavit koalici pěti vlámských i valonských stran. Trvalo mu to celkem devět měsíců. Dosud řídil zemi prozatímní kabinet odstupujícího premiéra Guye Verhofstadta .

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický parlament

Belgický parlament | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vláda vlámského křesťanského demokrata Yvese Leterma by měla důvěru poslanců získat. Má to zajistit dohoda pětice rozhodujících stran v parlamentu. Debata poslanců se ovšem může protáhnout až do pozdního večera a političtí pozorovatelé jen věří, že poslanci nebudou chtít o nové vládě hlasovat na velikonoční neděli.

Letermova vláda musí začít s reformou státního uspořádání, na které se koalice tří frankofonních a dvou vlámských stran dohodla. Jde hlavně o přenesení více pravomocí z centrální vlády na jazykové regiony. Podle průzkumu televize RTL ale 63% Belgičanů Letermově vládě nevěří a předpokládá, že se rozpadne ještě před letními prázdninami.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme