Německo dál stupňuje svou kritiku čínského postupu v Tibetu

Německá vláda se nezvykle ostře "pustila" do způsobu, jakým Čína řeší současné protesty v Tibetu. Šéf spolkové diplomacie dokonce Peking vyzval k dialogu s odbojnými Tibeťany. Vztahy mezi Německem a Čínou tak zažívají další zatěžkávací zkoušku poté, co je loni vážně narušilo přijetí dalajlámy kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier | Foto: en.wikipedia.org

Poslední kapkou bylo pro spolkovou vládu zřejmě vypovězení zbytku zahraničních novinářů z Tibetu a hermetické uzavření této provincie. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier od čínské vlády žádá vysvětlení krvavých nepokojů a uvolnění informačního embarga. "Svým postojem škodí Peking sám sobě," míní šéf spolkové diplomacie.

Politik SPD taky Číně velmi tvrdě připomněl povinnosti hostitelské země olympijských her. "Kdo olympiádu pořádá, musí nechat ve své zemi působit tisíce novinářů. Potom už nemůže nic zamést pod koberec," řekl Steinmeier deníku Bild.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme