Pražský magistrát rozpustil demonstraci nacionalistů

Pražský magistrát rozpustil po dvaceti minutách demonstraci nacionalistické Národní strany v centru Prahy. Před Domem národnostních menšin ve Vocelově ulici se dopoledne kolem 11. hodiny sešlo asi 20 demonstrantů. Podle magistrátních úředníků ale porušili podmínky ohlášené akce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z pražské demonstrace Národní strany

z pražské demonstrace Národní strany | Zdroj: ČTK

Účastníci se pak rozešli. Mluvčí Národní strany počin magistrátních úředníků odsoudil, podle něho je to další důkaz toho, jak je v Česku potírána svoboda slova. Bránil se také tomu, že demonstrují, podle jeho slov chtěli pietním aktem uctít památku mrtvých Čechů, kteří trpěli nebo zahynuli rukou příslušníků národnostních menšin.

Jak ale dodává mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf, porušili podmínky ohlášené akce: "Shromáždění bylo ukončeno z jednoho jediného důvodu, a to, že došlo k porušení zákona."

Před Domem národnostních menšin se také sešli členové občanských sdružení národnostních menšin a dnešní akci odsoudili. V jednom ze sdružení pracuje také Petr Popov: "Já jsem inicioval schůzku národnostních menšin naprosto demokratickým způsobem a všech deset národnostních menšin odsoudilo dnešní akci na tomto místě. Není správná."

Stoupenci Národní strany se pak přesunuli na pražské Palackého náměstí, kde je možné pořádat shromáždění bez ohlášení.

Milan Kopp, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme