Prezidentské volby na Tchajwanu vyhrál zástupce nacionalistů

Novým tchajwanským prezidentem bude zástupce nacionalistů z Kuomintangu Ma Jing-ťiou. V klání porazil Franka Sie z Demokratické pokrokové strany. Ma Jing-ťiou, sliboval zlepšení vztahů s Pekingem i vytvoření společného trhu s Čínou. Ve funkci hlavy státu vystřídá Čen Šuej-piena, který naopak prosazoval nezávislost ostrova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou

Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou | Zdroj: ČTK

Bývalý starosta hlavního města Tchaj-peje, který v minulosti působil také jako ministr vnitra, vsadil v předvolební kampani na zlepšení ekonomických podmínek obyvatel ostrova, který zasáhly hospodářské potíže i stagnace platů. Jeho soupeři nepomohlo ani poukazování na nebezpečí ze strany komunistické Číny, která v uplynulých dnech tvrdě zasáhla proti Tibeťanům.

Ma Jing-ťiou, který získal vzdělání na americkém Harvardu, chce kromě vytvoření společného trhu s Čínou zavést i přímé spojení přes Tchajwanskou úžinu a povolit vstup čínských turistů. Na druhé straně odmítá otevření tchajwanského pracovního trhu pro obyvatele Čínské lidové republiky. Zároveň slíbil, že za svého funkčního období nebude usilovat o připojení k Číně.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme