Mohutná lavina v Krkonoších zavalila snowboardistu

Lavina v Krkonoších je největší u nás za poslední půl století. Na polské straně Krkonoš, v prostoru pod Sněžkou, došlo v sobotu kolem 16. hodiny k sesuvu laviny. Pod ní zůstal snowboardista a na místo okamžitě vyrazili čeští i polští záchranáři. Lavina o délce téměř kilometru a mocnosti až 20 metrů je rozsáhlejší než ta, která v oblasti Biely Jar v roce 1968 zabila 19 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lavina

lavina | Foto: Horská záchranná služba SR

Kvůli špatnému počasí, ale záchranáři pátrání po ztraceném polském snowboardistovi přerušili. V neděli se mají na místo vydat další čeští záchranáři. Ti mají ještě v živé paměti pátek, kdy další lavina uvěznila 2 turisty, které se ale podařilo s lehkým šokem vyprostit. Obě laviny se utrhly v době, kdy si v Krkonoších připomínají 40 let od podobného neštěstí. 20. března roku 1968 se na polské straně v oblasti Biely Jar utrhla obrovská lavina a usmrtila 19 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eliška Pilařová: Sobotní lavina v Krkonoších

Už v pátek v Krkonoších v oblasti Brádlerovy boudy nad Špindlerovým Mlýnem spadla lavina a zasypala dva lidi. K neštěstí došlo asi 800 metrů od Brádlerovy boudy, mimo tradiční lavinová pole. Napadlo ale množství čerstvého sněhu, takže se kus uvolnil a spadl do žlabu. Podle náčelníka krkonošské Horské služby Adolfa Klepše na místě zasahovalo 20 záchranářů, lavinový pes a lékař. Oba muže záchranáři transportovali k cestě nad Špindlerovým Mlýnem, odkud je sanitky odvezly silně podchlazené do nemocnic v Hradci Králové a Vrchlabí.

Horská služba proto stále varuje před možným utrhnutím laviny a to nejen v Krkonoších, ale 3. stupeň lavinového nebezpečí platí i v Jeseníkách.

Milan Kopp, Eliška Pilařová, Martin Drtina, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme