Bývalý donašeč Stasi zmařil konání výstavy o životě v NDR

Bouřlivou debatu vyvolala na východě Německa zrušená expozice o životě v někdejší NDR. Zasloužil se o to bývalý tajný spolupracovník Stasi, který protestoval proti tomu, aby se na výstavě objevilo jeho jméno. Soud mu dal pravdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo STASI

logo STASI | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Zemský soud ve Cvikově předběžným opatřením výstavu zakázal s poukazem na porušení osobnostních práv. K tomu mělo dojít zveřejněním celého jména někdejšího donašeče východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti.

Tajný agent se v bývalé NDR vetřel do církevních kruhů. Na základě jeho udání skončilo několik osob za mřížemi. "Ještě jsem nezažil, aby udavač, který svou činnost nikterak nepopírá, prosadil nárok na zachování anonymity," komentoval rozhodnutí soudu šéf pobočky Úřadu pro akta Stasi v Saské Kamenici.

Spor se přitom vede o malou expozici, kterou připravili žáci jedné ze škol spolu se svým učitelem náboženství. Verdikt soudu se nelíbí ani místní organizaci křesťansko-demokratické unie. Ta zahájila sbírku ve prospěch iniciátora expozice. Její výtěžek by měl umožnit pokračování právního boje za konání výstavy.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme