Národní strana chce na svém serveru zveřejnit kontroverzní protiislámský film

Nacionalistická Národní strana nabídla svůj server pro zveřejnění kontroverzního protiislámského filmu. Jeho autorem je krajně pravicový nizozemský poslanec Geert Wilders, který se svým záměrem neuspěl u americké internetové společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Foto: AFP

Šéf nizozemské krajně pravicové strany Strana pro svobodu chtěl svůj čtvrthodinový film nazvaný Fitna (Rozvrat) uvést koncem března na své stránce www.fitnathemovie.com.

Nyní ale web přináší jen informaci společnosti Network Solutions o tom, že firma po řadě stížností zkoumá, zda stránka neporušuje její předpisy. Protiislámský film už dříve odmítly vysílat i holandské televize.

Mluvčí Národní strany Pavel Sedláček Radiožurnálu řekl, proč je pro ně důležité film Rozvrat zveřejnit. "Cokoliv, co ukazuje na islamistické nebezpečí, které pomalu, ale jistě ovládá Evropu, je zapotřebí zveřejňovat a film Fitna nám může ukázat, jak je naziislám pro křesťanskou Evropu nebezpečný," uvedl Sedláček.

Národní strana jde s podporou ještě dál. Na svém webu zároveň informovala o tom, že její vojensky organizovaná Národní garda, jejíž založení čeští nacionalisté oznámili loni 28. října, nabídla Wildersovi i ochranu a azyl na neupřesněném místě v Česku. Jde prý o reakci na údajně připravovaný atentát na Wilderse během demonstrace Stop islamismu v Amsterdamu koncem loňského roku.

Nizozemské úřady se obávají, že by film mohl vyvolat násilné protesty v muslimských zemích jako po otištění karikatur proroka Mohameda v dánských novinách před dvěma lety. V sobotu proti němu v centru Amsterdamu demonstrovalo několik tisíc lidí. Ve filmu prý Wilders líčí korán jako fašistickou knihu, která podle něj inspiruje netoleranci, vraždění a násilí V Holandsku žije skoro milion muslimů.

Podle Sedláčka by zveřejnění filmu České republice problémy přinést nemělo. "Já si nemyslím, že by film měl vyvolávat násilné protesty, i když u islamistů jeden nikdy neví. Ale kdybychom se měli stále dokola bát svobody slova, to bychom se dostali někam, kam rozhodně nechceme. Je zapotřebí proti tomu velmi razantně a kdekoliv se dá vystupovat," tvrdí mluvčí Národní strany.

S tím ale nesouhlasí odborník na extremismus Marian Brzybohatý. Podle něj by snímek mohl i u nás způsobit násilné protesty. "Teoreticky je to možné, řekl bych dokonce pravděpodobné, nicméně česká islámská komunita není tak radikální, jako je třeba část islámské komunity v Holandsku nebo v Anglii, navíc tyto projevy radikalizace z hlediska sociologů vždycky souvisí s velikostí dané komunity," řekl Radiožurnálu Brzybohatý.

V Nizozemsku nemá Wilders velkou podporu

Většina obyvatel Nizozemska považuje Geerta Wilderse za nebezpečného nacionalistu. Jeho strana má ve stopadesátičlenném parlamentu devět poslanců.

Wilders se snaží udělat muslimům a Koránu něco špatného. Většina z nás si ale myslí, že by měl raději mlčet a svůj film nikde neukazovat," říká důchodkyně paní Ans. "Myslím, že panu Wildersovi jde hlavně o moc, a proto využívá obavy lidí z přistěhovalectví. Bylo by asi lepší snažit se integrovat muslimskou komunitu a budovat společnou budoucnost," domnívá se počítačový analytik Hugo.

Proti uvedení dokumentu demonstrovalo o víkendu v Amsterdamu několik tisíc lidí. Nizozemské úřady nechtějí, aby Wildersův film vyvolal protesty v muslimských zemích podobně jako před dvěma lety karikatury proroka Mohameda v dánských novinách. Obávají se také teroristického útoku. Geert Wilders je proto neustále pod policejní ochranou.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme