Václav Havel veřejně podpořil stavbu amerického radaru v Česku

Radar je první výrazná šance, kdy můžeme vyjít vstříc spojenci, tedy Spojeným státům. Takový názor na umístění americké základny v Česku má bývalý prezident Václav Havel. Vyjádřil ho v pořadu České televize. Bez pomoci USA by podle jeho slov například nikdy nevzniklo samostatné Československo a nepadla by železná opona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Zdroj: ČTK

"Američané od nás poprvé něco chtějí. Vždycky jsme chtěli my něco od nich. Chtějí od nás maličkost a my najednou začínáme dělat drahoty," prohlásil bývalý český prezident v České televizi.

USA chtějí v Česku vybudovat radarovou stanici, v Polsku základnu s deseti raketami schopnými sestřelit možné střely vypálené potenciálně nebezpečnými státy, jako jsou Írán nebo Severní Korea.

S americkou stranou Česko od loňska vyjednává o smlouvách, které umístění radaru mají umožnit. Jednání se blíží k závěru. Záměr se ale nelíbí Rusku. Obává se, že je zaměřen proti němu, přestože se Američané snaží Moskvu různými návrhy přesvědčit, že tomu tak není.

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov České televizi řekl, že celý protiraketový systém je namířen proti Rusku a Číně a z Česka udělá terč ruských vojenských plánů. "Tak to u nás vnímáme," prohlásil.

"Americký radar je vážná otázka a česká vláda se ho bez mandátu svých občanů dávno chystá přijmout. Vy si myslíte, že se to celé připravuje proti Íránu? To je úplný nesmysl. Írán nepředstavuje žádnou hrozbu. S ním je možné vypořádat se jinými prostředky. Pokud to tedy bude potřeba," dodal Gorbačov.

"On používá neustále slova namířené, jako by to byla útočná zbraň. To jsou obranné systémy," reagoval na jeho slova Havel. Vyjádřil i zklamání nad tím, že v dobách, kdy v Československu pobývala sovětská vojska, se proti jejich přítomnosti nezvedl podle jeho slov jediný hlas.

Martin Hromádka, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme