Armáda nebude zveřejňovat jména padlých

Armáda nebude v budoucnu zveřejňovat jména případných mrtvých nebo zraněných vojáků, uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek v pořadu České televize. U zraněných vojáků nebude ani informovat o jejich zdravotním stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Picek (uprostřed)

Vlastimil Picek (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Minulé pondělí padl v Afghánistánu člen speciální jednotky české vojenské policie. Jeho jméno uniklo z kondolence prezidenta republiky. Prezidentův mluvčí Petr Hájek prohlásil, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a měl právo ho zveřejnit. Napříště by k tomu už podle Vlastimila Picka nemělo dojít.

"S Kanceláří prezidenta republiky jsme se dohodli. Tam to opravdu trošičku zaskřípalo. Ale chci prohlásit, že Armáda České republiky nebude zveřejňovat jména případných mrtvých či zraněných vojáků. Jména budou začerněna nebo tam budou pouze iniciály," řekl Picka.

Další příslušník vojenské policie byl při útoku minulé pondělí těžce zraněn. Nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici. Vlastimil Picek uvedl, že je jeho stav vážný, ale stabilizovaný.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme