Velikonoce, nebo Vánoce?

Nizozemci prožili bílé Velikonoce. Pěticentimetrová vrstva sněhu zasypala oblasti středního a jižního Nizozemska. Na silnicích došlo už k několika nehodám. Největší problémy sníh způsobil na dálnici mezi přístavem Rotterdam a městem Utrech ve středním Holandsku. Díky malému svátečnímu provozu nebyly ale následky kolizí vážné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sníh o Velikonocích překvapil

sníh o Velikonocích překvapil | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Probuzení do bílého rána čekalo obyvatele Rotterdamu a dalších měst v jižní části Nizozemska. Sníh je v této zemi velkou vzácností, a to nejen o Velikonocích.

"Nepamatuji se, že by tu o Velikonocích sněžilo. Je to hodně neobvyklé. Ačkoli jsou letos Velikonoce velmi brzy, je to neuvěřitelné. Sníh tady a teď," říká Astrid, obyvatelka města Goes v provincii Zeeland na jihu země.

Podle národního meteorologického ústavu jde o nejstudenější Velikonoce za posledních 40 let. V roce 1964 naměřili meteorologové v tuto dobu necelé 4 stupně. Dnes se teploty pohybují kolem nuly.

Obyvatelé sousední Belgie měli první zasněžené Velikonoce za posledních 25 let. Zemi, kde nejsou na zimní radovánky příliš zvyklí, pokryla několikacentimetrová vrstva sněhu. Na vrchovině u hranic s Lucemburskem a Francií napadlo dokonce až 30 centimetrů.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme