Šéf německé neonacistické strany půjde před soud za rasovou nesnášenlivost

Berlínské státní zastupitelství se rozhodlo obžalovat předsedu krajně pravicové strany NPD. Udo Voigt a další dva funkcionáři neonacistické formace se před dvěma lety měli dopustit podněcování k rasové nesnášenlivosti. Jeho obětí měl být německý fotbalový reprezentant tmavé pleti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skinheads

skinheads | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Národně-demokratická strana Německa se zmítá v obrovských problémech. K finančním potížím existenčního rázu teď navíc přibyla obžaloba partajních bossů z urážky a podněcování k rasové nesnášenlivosti. Před mistrovstvím světa ve fotbale před dvěma lety nechala extremistická strana natisknout letáky, které měly rasově diskriminovat německého reprezentanta tmavé barvy pleti Patrika Owomoyelu.

Na tiskovině, jejíž distribuce byla předběžným opatřením zakázána, byl dres německé reprezentace s číslem 25 a nápis: "Bílá. Nejen barva dresu. Za opravdový národní tým." S pětadvacítkou na zádech přitom nastupoval právě Owomoyela; po matce Němec a po otci Nigerijec. Podle obžaloby nesou Voigt a jeho dva spolustraníci za vydání rasistické publikace odpovědnost.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme