Senát zamítl zákaz propagace komunismu a nacismu

Symboly komunismu a nacismu se zatím zakazovat nebudou. Propagace těchto režimů nebude také trestná. Senátoři ve středu totiž odmítli novelu trestního zákona, která právě s těmito opatřeními počítala. Už před třemi lety nicméně horní komora podobný návrh podpořila. Tehdy ho ale smetli se stolu poslanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedno ze sídel Senátu - Kolovratský palác

Jedno ze sídel Senátu - Kolovratský palác | Foto: Marián Vojtek

Tři roky vězení podle novely měly hrozit každému, kdo by veřejně sympatizoval s komunismem nebo nacismem například tím, že by užíval jejich symboly - tzn. hákový kříž, srp, kladivo, pěticípou rudou hvězdu nebo by hajloval. Horní komora ale návrh nakonec nepodpořila.

Jeden z jeho autorů, senátor Martin Mejstřík, byl viditelně zklamaný. "Osobní útoky a nevraživost zvítězily nad myšlenkou, o které si myslím, že je dobrá. Myslím, že je to jednoznačná msta za mou prezidentskou volbu."

Právě prezidentskou volbou argumentovali i někteří odpůrci normy. Nelíbilo se jim totiž, že autoři na jedné straně bojují proti komunismu, ale v únoru na Pražském hradě hlasovali společně s KSČM.

Občanský demokrat Jiří Pospíšil si navíc myslí, že samotný zákaz symbolů nic neřeší: "Symboly se mění, Přestanete používat jeden, objeví se jiný, zakážete jeden, budete mít druhý. Zakážete hvězdu - budete mít třešně."

Podle šéfa lidovců Jiřího Čunka pak měli autoři s podobným návrhem přijít mnohem dřív: "Ten návrh přišel o 18 let později, v tom je ten problém. Dneska, po 18 letech je podle mne už za hranou přijetí."

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme