Raketoplán Endeavour se vrátil z mise k ISS na Floridu

Americký raketoplán Endeavour se sedmičlennou posádkou je v pořádku na Zemi. Na dráze Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ale přistál zhruba o hodinu a půl později, než se předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přistání raketoplánu Endeavour

přistání raketoplánu Endeavour | Foto: AFP

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) přistání odložil kvůli mrakům. Posádka tak ještě jednou obletěla Zemi a dosedala na ni až po setmění, což je méně obvyklé.

Díky tmě byly na trupu raketoplánu po přistání vidět plameny. Šlo o výfukové plyny, které za denního světla nejsou vůbec patrné, podle NASA ale nesvědčí o ničem mimořádném.

Ukončená mise Endeavouru trvala rekordních šestnáct dnů a astronauti během ní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) instalovali část japonské laboratoře. Stanice je teď po dodávce nejnovějšího vybavení kompletní ze 70 procent.

Příští týden by k ISS měla dorazit první evropská bezpilotní kosmická loď Jules Verne, která odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně 9. března a na stanici nese zásoby potravin, vody a oblečení.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme