Příbuzní i arnáda se rozloučili s vojákem padlým v Afghánistánu

Rodina, spolubojovníci i politici se rozloučili s Milanem Štěrbou, vojákem, který minulý týden zahynul při útoku sebevražedného útočníka v Afghánistánu. Obřad ve strašnickém krematoriu byl na přání rodiny uzavřený pro veřejnost. Armáda Štěrbovu památku uctila nastoupením čestné jednotky a také přeletem vrtulníku a třemi čestnými salvami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čestná salva

čestná salva | Zdroj: ČTK

Jméno vojáka, který nepřežil útok sebevražedného atentátníka v Afghánistánu , prozradil ve své kondolenci prezident Václav Klaus. Podle armády to byla chyba.

Rodina, u jejíhož domu se následně objevili novináři, požádala o ochranu policii. Podle bezpečnostních expertů může být zveřejnění vojákovy identity nebezpečné i pro jeho blízké a utajení by mělo být mezinárodním standardem.

Mrtvý voják byl příslušníkem speciálních sil vojenské policie a ministryně obrany Vlasta Parkanová ho in memoriam povýšila do hodnosti poručíka a ocenila Záslužným křížem.

Zemřel 17. března . Příslušníci útvaru speciálních operací vojenské policie vyšli ráno ze základny pěšky jako ochrana dánského týmu vojensko-civilní spolupráce. "V 9.30 místního času došlo ve vzdálenosti 150 metrů od budovy velitelství k napadení jednotky sebevražedným atentátníkem. Po incidentu vyjela na místo skupina našeho hotovostního týmu a spolu s britskou patrolou po obhlídce zjistila, že došlo k úmrtí jednoho českého a tří dánských vojáků spolu s místním tlumočníkem," uvedl tehdy náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

V jihoafghánské provincii Hílmand působí téměř čtyři desítky příslušníků útvaru speciálních operací vojenské policie. Jih země zažil loni velkou vlnu útoků povstalců, především z řad radikálního hnutí Taliban. Od začátku roku zemřelo v Afghánistánu 27 zahraničních vojáků. Útoky talibanců se loni znovu vystupňovaly a další silná vlna útoků se čeká s příchodem jara.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme