Zákaz jízd kamionů bude stát 8 miliard

Navrhované rozšíření zákazu jízd kamionů celoročně i na páteční odpoledne bude průmyslové podniky stát zhruba 8 miliard korun ročně. Podle Svazu průmyslu a dopravy budou další ztráty vykazovati sami dopravci, které rozhodnutí postihne také v sociální oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz jízdy kamionů

Zákaz jízdy kamionů | Foto: Ondřej Jánoška

Ministerský návrh předpokládá, že kvůli rekreační dopravě nebudou těžká nákladní auta jezdit po našich dálnicích každý pátek mezi 15. a 20. hodinou a v neděli do 22. hodiny. To by ale podle dopravců a průmyslníků znamenalo miliardové roční ztráty, protože - jak upozorňuje Anontín Šípe ze Svazu automobilového průmyslu - musela by se změnit logistika i pracovní doba: "Byla by to výstavba nových logistických skladovacích center, placení pracovníků i o sobotách a nedělích."

Rozhodnutí by mělo dopad i na sociální podmínky řidičů, kteří pod hrozbou trestných bodů musejí dodržovat Evropské nařízení o dobách jízdy a přestávek, které počítá s týdenním 45hodinovým odpočinkem.

"Tím vlastně zamezím řidiči nastoupit v pondělí znovu do práce," upozorňuje Martin Špryňar ze Sdružení dopravců Česmad Bohemia, které chce dál s politiky jednat. Pokud se ale nedohodnou, hrozí dopravci i průmyslníci protesty.

Ministerstvo dopravy teď čeká na výsledky studie ohledně dopadu pátečního zákazu jízd kamiónů na podnikatelské prostředí. Věří, že od prvního ledna příštího roku by zákaz mohl platit.

Měl by zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne platit po celý rok? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme