Kontroverzní protiislámský film je na síti, Nizozemci se obávají nepokojů

Nizozemský poslanec extremistické Strany za svobodu Geert Wilders zveřejnil na internetu svůj protiislámský film nazvaný Fitna, v překladu Rozvrat. Umístil jej na americkou webovou stránku. Jeho krok odsoudil ministerský předseda Jan Peter Balkenende a muslimské organizace v Nizozemsku vyzvaly věřící ke klidu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Foto: AFP

Nenechejte se vyprovokovat. Zůstaňte klidní, neodpovídejte na tuto akci, vyzvalo několik asociací nizozemských muslimů své členy.

Nizozemské sdělovací prostředky okamžitě změnily program a uspořádaly diskuse o příčinách a možných důsledcích zveřejnění filmu.

Vláda se obává násilí uvnitř státu i odvety vůči nizozemským občanům a firmám v zahraničí. Některé muslimské země už vyzvaly občany k bojkotu zboží pocházejícího k Nizozemska.

Premiér Jan Peter Balkenende odmítl interpretaci islámu, jak ji nabízí poslanec Wilders. "Svoboda nikoho neopravňuje k páchání škody," prohlásil Balkenende. "Takové kroky podle něj zvyšují riziko hrozící nizozemským občanům a majetku v určitých zemích," dodal.

Poslanec Wilders svůj film hájí. Podle něj se nesnaží vyvolat protimuslimské vášně, ale měl upozornit na nebezpečí islamizace společnosti. "Myslím, že islám a Korán jsou nebezpečné pro svobodu v Nizozemsku. Proto by hlavně politici měli pochopit, že nejde o provokaci, ale o poslední upozornění na postupující islamizaci, která ohrožuje naši svobodu," uvedl Geert Wilders.

Krátce po zveřejnění se film objevil i na stránkách české nacionalistické Národní strany, která již dříve avizovala, že mu dá na svém serveru prostor. Wilder chtěl totiž původně svůj snímek uvést na jiných internetových stránkách, společnost Network Solutions ale po řadě stížností začala zkoumat, zda web neporušuje její firemní pravidla. Film předtím odmítly vysílat i holandské televize.

Nizozemci mají stále na paměti příběh filmaře Thea van Gogha, zavražděného před dvěma lety muslimským radikálem za natočení filmu o postavení žen v muslimském světě, a také krvavé demonstrace, jež v mnoha zemích světa vyvolalo zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánských denících před dvěma roky a pak opět letos v únoru.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme