Američané chtějí financovat české vědce za výstavbu základny v Brdech

Americká vláda je připravená financovat práci českých vědců. Na oplátku za to chce ujištění České republiky o tom, že povolí stavbu protiraketové základny v Brdech. Zatímco vědci jsou z nabídky nadšení, starostové brdských obcí slibům Američanů nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radar RAT-31 DL

radar RAT-31 DL | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Američané si vytipovali 15 expertů na informační technologie, nanotechnologii nebo kybernetiku a nabídli jim peníze na jejich projekty, které by pak sami využili.

První peníze už vědci dostali. Svůj projekt předložil americké protiraketové agentuře také Václav Přenosil z katedry informatiky Masarykovy univerzity v Brně, který patří mezi experty, o něž mají Američané zájem. Radiožurnálu řekl, ze nabídka USA může posunout českou vědu ke světové špičce.

"Otevře nám to cestu ve spolupráci s odborníky, umožní to nám a našim studentům pracovat na dalších projektech, prostě nám to otevře cestu do světa tak, jak si přejeme. Na druhou stranu já vždycky říkám, že nejlepší evaluace výsledků je zájem rozvědky cizích mocností," uvedl Přenosil.

Nápad se ale nelíbí starostům obcí na Brdsku, kde má základna vzniknout. Starosta Trokavce Jan Neoral Radiožurnálu řekl, že slibům Spojených států nevěří. "Já osobně vnímám nabídku americké strany směrem k našim vědcům přesně tak, jako když nám pan premiér slíbil miliardu a čtvrt. Přes přísliby a tři ujištění jsme nic neviděli, a přesně tak je tato forma, kde je řeč o penězích, určitým virtuálním nátlakem a virtuálním slibem," podotkl Neoral.

O možnosti postavit v Brdech radar se zatím stále jedná. Protiraketový systém má chránit USA a Evropu proti případné raketě vystřelené například z Íránu či jiných rizikových zemí. Většina Čechů podle průzkumů není záměru Američanů nakloněna.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme