Libanonského expremiéra Harírího podle OSN zabila zločinecká skupina

Za vraždou bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího byla před třemi lety zločinecká skupina několika osob. Oznámil to vyšetřovací panel OSN, který se atentátem zabývá. Vražda, jejíž dozvuky dodnes destabilizují libanonskou scénu, je obvykle připisována Sýrii. Ta vždy ale jakoukoli spojitost popírala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OSN

OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Dnešní dílčí zpráva je už desátou v pořadí, kterou vyšetřovatelé OSN vydali. Nejsou v ní ale žádná jména a jak řekl kanadský šéf tohoto orgánu Daniel Bellemare, pokud se nějaká objeví, bude to až v obžalovacích spisech. Zločinecká skupina nebo její části prý stály i za vraždami dalších protisyrsky orientovaných libanonských osobností, které následovaly po atentátu na Harírího.

Dnešní libanonská vláda tvrdí, že vraždy zosnovala Sýrie ve snaze udržet si upadající kontrolu nad Libanonem. Bellemareův předchůdce Detlev Mehlis z Německa už před časem obvinil několik předních činitelů syrského bezpečnostního aparátu.

Bývalý kanadský žalobce Bellemare dnes zdůraznil, že OSN bude vyšetřovat na základě faktů, a nikoli domněnek.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme