Lidovci odmítají Julínkův návrh upravující potraty

Zdravotnická reforma, tedy balík sedmi zdravotnických zákonů z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, nebude mít tak snadný život jak se předpokládalo. Stala se totiž předmětem koaličního boje mezi ODS a lidovci. Sporným tématem byly původně regulační poplatky, v posledních dnech se však jablkem sváru stala interrupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Macek

David Macek | Foto: Marián Vojtek

Podle místopředsedy KDU-ČSL Davida Macka je jedním z problémů například doba, do které je možné ukončit život nenarozeného dítěte: "V současné době je možné do čtyřiadvacátého týdne ukončit těhotenství. Lékař je podle současných předpisů povinen dítě ve čtyřiadvaceti týdnech narozené resuscitovat a pokoušet se dělat všechno pro to, aby přežilo. Zároveň ve stejné chvíli máme v platnosti zákon, který umožňuje ve čtyřiadvacátém týdnu ještě ukončit život v lůně matky. Budeme navrhovat, aby tato hranice byla posunuta například do 18. týdne."

Macek ve vysílání Radiožurnálu uvedl i další výhrady KDU-ČSL: "Návrh stávající velice volnou úpravu ještě dále rozšiřuje. Jsou tam dva nové body. Potrat bude možné provést bez časového omezení, jestliže by bylo prokázáno, že ten plod je těžce poškozený. A zatímco v současné době mohou potrat v České republice podstupovat pouze ženy, které tady žijí, návrh pana ministra Julínka to rozšiřuje i na cizinky."

Místopředseda KDU-ČSL David Macek si myslí, že zákonná úprava by také měla zavést akreditované poradny. Ženy, které o potratu uvažují, by tam dostaly veškeré informace o problematice interrupcí. Taková zařízení fungují třeba v Rakousku, Francii nebo Německu.

Tomáš Ouředník, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme