Topolánek a Paroubek: Boj pokračuje

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o pokusu vyvolat hlasování o nedůvěře premiérovi Mirku Topolánkovi. Podle něj je předseda vlády unavený a zasloužil by si výměnu. A to i za předpokladu, že by zůstala zachovaná současná vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Jiří Paroubek řekl, že tuto možnost jeho strana zváží příští týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

V Poslanecké sněmovně už došlo k několika hlasováním o nedůvěře celé vládě, nikdy ale poslanci nehlasovali jen o předsedovi vlády. Jeho pád by stejně znamenal i konec celé vlády, kterou si premiér sám vybírá. Naposled sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě Mirka Topolánka loni 5. prosince.

Paroubek říká: "My o tom budeme v příštím týdnu mluvit jednak ve vedení sociální demokracie, a také ve vedení poslaneckého klubu. A já s velkou pravděpodobností doporučím vedení strany a poslaneckému klubu, abychom se zabývali možností vyslovit, zvážit hlasování o důvěře, ne vládě, ale o důvěře přímo premiérovi Topolánkovi."

Šéf ČSSD tak reagoval na páteční ostrou slovní výměnu mezi předsedou vlády a představiteli odborů a zaměstnavatelů: "Ty výroky pana premiéra už přesahují obvyklou mez, protože dochází k jejich koncentraci, těch vulgárních a přespříliš expresívních výroků, v jednom týdnu."

O konfliktu mezi premiérem a odboráři (a také zaměstnavateli) si přečtěte ZDE.

Jiří Paroubek svoje úvahy zveřejnil po návratu z cesty do Ruska. Za tu ho zase tvrdě napadá Mirek Topolánek v souvislosti s vyjednáváním o případném postavení části protiraketové základny Spojených států amerických v Česku. Premiér zdůrazňuje, že šéf opoziční sociální demokracie neměl při své cestě do Moskvy žádný mandát k jednání o uvažované stavbě radaru.

O Paroubkově cestě do Ruska i jejích okolnostech najdete podrobnou zprávu ZDE.

Česká televize, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme