Belgie by si chtěla v Nizozemsku pronajmout vězeňské cely

Belgie by si chtěla dočasně vypůjčit místa ve vězeňských celách v sousedním Nizozemsku. V Belgii je dnes skoro 10 tisíc vězňů na necelých 8 a půl tisíce míst v nápravných zařízeních. V regionech za hranicemi přitom mají v káznicích 3000 míst volných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brána vězení

brána vězení | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ředitel belgické vězeňské služby se tedy obrátil na svého nizozemského kolegu s tím, že se dozvěděl, že ve věznicích v příhraničních okresech ve městech Breda a Maastricht jsou volná místa. Belgie by si chtěla nejméně na 3 roky pronajmout 300 cel. Nutně totiž potřebuje někam umístit asi 1600 obviněných a odsouzených.

"Bylo by to jen dočasné řešení, na přechodnou dobu. Věznice jsou u nás ve výstavbě, ale ještě nejsou dokončené. Podle nás by to mohlo být dobré řešené této situace," řekl televizi RTL - TVI mluvčí belgického ministerstva spravedlnosti Léo de Bock.

Z nizozemské strany zatím přišla zamítavá odpověď. Nabídla ale Belgii prodej nebo pronájem celých svých vězeňských budov, kde by se uplatňovaly belgické trestněprávní předpisy. V případě pronájmu samotných cel by se totiž museli vězni podřídit nizozemskému vězeňskému řádu.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme