Ministerstvo spravedlnosti chystá novinku - místo cely domácí vězení

Za drobné krádeže nebo dopravní nehody mají napříště soudy ukládat trest domácího vězení. Počítá s tím návrh novely trestního zákona, kterou projednává parlament. A hlavní argument ministerstva spravedlnosti, které s návrhem přišlo? Domácí vězení je pětkrát levnější než klasický pobyt za mřížemi, kde každý odsouzený přijde ročně stát zhruba na 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Domácí vězení funguje například ve Spojených státech, Velké Británii nebo na Slovensku. Odsouzení mají na rukou speciální náramky s navigační elektronikou, které není možné bez poškození sundat z ruky.

Zuzana Kuncová z ministerstva spravedlnosti vysvětluje, jak dozorci odsouzené kontrolují: "Existuje jedno centrum, kde pohyb těchto osob sledují. Jakmile se vzdálí z místa, které má určené k pobytu, okamžitě to začne hlásit alarm a bezpečnostní služba jede tohoto pachatele dopadnout."

Odsouzený má omezenou osobní svobodu, protože se musí zdržovat v přesně určené hodiny jen doma a v zaměstnání. Tam se navíc může dopravovat jen po předem určené trase. Za každé porušení následuje pokuta nebo klasické vězení.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme