Dálniční známky končí, nahradí je elektronické viněty

Dálniční známky by od příštího roku mohly nahradit anonymní elektronické viněty. Osobní auta tak budou stejně jako kamiony monitorovat mýtné brány, oznámil dnes ministr dopravy Aleš Řebíček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektronická viněta

elektronická viněta | Zdroj: ČTK

Podle Řebíčka novinka přispěje k bezpečnosti dopravy, neboť bude možné lépe sledovat a regulovat dopravní toky dálnicích.

"Dálniční známka by měla být malá krabička, která by byla přenosná, nebyla by daná na auto ani na řidiče, proto je anonymní. To je kvůli tomu, abychom viděli ty intenzity," uvedl Řebíček.

Zavedením vinět podle ministra ušetří stát i řidiči. Stát nebude muset každoročně tisknout dálniční známky, neboť viněty budou "věčné" a řidiči je budou dobíjet jako mobilní telefony. Navíc budou přenosné, takže je bude možné využít pro více automobilů třeba v rámci rodiny.

Cena za roční používání dálnice by se údajně neměla lišit od dnešní ceny dálničních známek. Otázkou ale stále zůstávají detaily celého projektu. Třeba odkdy budou viněty v prodeji či zda se za ně bude platit nějaká záloha jako za mýtné jednotky.

"Tam je víc možností. Může se platit tisíc korun plus OBU jednotka, která má životnost pět až deset let, zároveň musíme vyřešit sedmidenní a kratší. Máme připravené modely, ale protože to bude mít dopad na státní rozpočet, tak to samozřejmě musíme konzultovat," dodal Řebíček. Vláda by navrhovanou podobu dálničních známek měla projednávat na svém středečním zasedání.

Zavedení elektronických vinět bude znamenat zřejmě další zakázku pro rakouskou firmu Kapsch, která mýtný systém v Česku postavila a pro stát spravuje. Zároveň Kapsch dodává elektronické mýtné jednotky pro kamiony. Na rozdíl od kamionů a malých náklaďáků by však osobní auta platila i nadále za časový úsek a nikoliv za ujetou vzdálenost.

Martin Hromádka, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme