V Česku chybějí zdravotní sestry, hrozí zhoršení kvality péče

V Česku chybějí zdravotní sestry. Ty stávající odcházejí z oboru nebo do ciziny, absolventi zdravotnických škol se navíc v nemocnicích o práci nehlásí. Některé nemocnice kvůli tomu už zavírají lůžková oddělení. Situaci by podle České asociace sester pomohlo řešit nejen navýšení platů a společenské prestiže této profese, ale také usnadnění podmínek pro práci sester z nečlenských zemí Evropské unie, například Ukrajiny nebo pobaltských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronární jednotka

Koronární jednotka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Dosud chyběly sestry jen v Praze a větších městech, teď už nejsou po celé zemi. Scházejí hlavně dětské sestry a specialistky. Výpadky nedokážou vyplnit ani cizinky.

Jedním ze způsobů, jak uvolnit odborné sestry z časově a fyzicky náročné práce pod jejich kvalifikací, je vznik ošetřovatelských týmů, vysvětluje za Českou asociaci sester její prezidentka Dana Jurásková.

"V České republice jsme v zajetí chiméry, že u lůžka pacienta má být pouze sestra, což je nesmysl. Ta tam má být jistě vždy, ale nikdy tam nesmí být sama, protože kolem pacienta je spousta nekvalifikované práce, kterou může dělat pomocný zdravotnický pracovník," řekla Jurásková.

Zdravotní sestry volají i po úpravě ve vzdělávání. To si zatím platily samy a na studium si braly dovolenou nebo neplacené volno. To by se od příštího roku mělo, jak potvrdila náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Helerová, změnit.

"Finance bude dostávat přímo zdravotnické zařízení, kde je sestřička zaměstnána, aby jí z toho mohlo uhradit náklady, které má na stáže ve specializovaných pracovištích, a také mzdu v době, kdy se vzdělává, aby nebyla bez příjmu," uvedla Helerová.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme