Na aukci sbírek Lichtenštejnů koupilo Česko několik děl

Na moravské hrady a zámky se vrátí část uměleckých děl odvezených odtud Lichtenštejny na konci 2. světové války. Zástupci Národního památkového ústavu nakoupili na aukci v Amsterdamu několik obrazů a dalších artefaktů ze soukromé sbírky lichtenštejnského knížete Hanse Adama II.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zámek Lednice

zámek Lednice | Foto: lednice.cz

Na nákup uměleckých děl má česká delegace 10 milionů korun - tedy asi 230 tisíc eur. Dražba se přehoupla do druhé poloviny a už teď víme, že hrad Šternberk a zámky Lednice a Valtice obohatí několik nových přírůstků. Za 30 a půl tisíce se podařilo koupit soubor 3 tapisérií. Další, mnohem dražší ale vydražil někdo jiný.

Česko také koupilo Květinové zátiší od Breugela za 50 tisíc eur a další obrazy vlámských i italských mistrů. Česká delegace ani neusilovala o koupi dekorativních globů z hradu Šternberg. Vydražil je neznámý kupec za 680 tisíc eur.

Tato suma zcela přesáhla naše možnosti. Jak řekla Naděžda Kubů z ústředí Národního památkového ústavu, s dosavadními nákupy je česká delegace spokojená.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme