Jiří Čunek je znovu členem vlády

Do týmu Mirka Topolánka se vrátil šéf lidovců Jiří Čunek. Prezident republiky ho ve středu znovu jmenoval do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. V kabinetu zůstává ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, přestože dříve řekl, že kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům s Čunkem v jedné vládě sedět nebude. Teď se spokojí s tím, že Čunkovy finance prověří audit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Čunek a V. Klaus

J. Čunek a V. Klaus | Zdroj: ČTK

Prezident Václav Klaus obdržel už včera žádost předsedy vlády Mirka Topolánka o opětovné jmenování Jiřího Čunka 1. místopředsedou vlády a ministrem pro místní rozvoj. Prezident tomu rozumí tak, že koaliční partneři dospěli ke shodě, že důvody, které vedly předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka k odstoupení, podle jejich přesvědčení již pominuly, a proto žádosti premiéra vyhověl.

Po jmenovacím aktu a tradičním přípitku odjel Jiří Čunek z Pražského hradu rovnou na jednání vládního kabinetu. Pro Radiožurnál označil své první úkoly v resortu: "Samozřejmě velké dluhy, které máme směrem k evropským fondům a samozřejmě směrem k územnímu plánu, stavebnímu řádu. Máme před sebou velkou novelu stavebního zákona, kterou jsem slíbil asi před půl rokem." Na ministerstvu ale také chystá změny: "Plánuji reorganizaci, to je jedna věc. A druhá věc je, že co se týká pozice minimálně náměstka za zelené - tak o tom budeme jednat."

Premiér Mirek Topolánek Čunkův návrat vítá: "Celá řada projednávaných věcí si někdy vyžádala rychlou konzultaci a předseda koaliční strany ve vládě chyběl."

Rodinné finance má prověřit audit

Po pěti měsících je tak vláda opět kompletní. Rozhodnutí o Čunkově návratu padlo na utajované schůzce předsedů koaličních stran a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Dohodli se na tom, že Čunkovy rodinné finance prozkoumá auditorská firma. Ta by měla výsledky auditu znát k 1. červenci.

Jiří Čunek s tímto postupem souhlasil. Jak sám ale řekl, chtěl tím vyjít vstříc ministru zahraničí. "Ten postup, který je, je naprosto neobvyklý a v zásadě za normálních podmínek pro mě nepřijatelný. Ale jedná se o Karla Schwarzenberga, a tím pádem je po mě přijatelný, také hlavně proto, že v hospodaření rodiny Čunkovy zřejmě není nic, co by se dalo tajit, a není nic, co by aspoň po částech nebylo známo," uvedl Čunek.

Podle výsledků finančního auditu se Karel Schwarzenberg také rozhodne, jestli je potom zveřejní: "Je-li v tom něco závažného, tak si můžu představit, že se to zveřejní. Tady jde o výsledky, jestli je to průhledné, jasné, anebo ne."

Opozice: To není comeback, ale blamáž

Za blamáž a výsměch občanům považuje opozice dnešní návrat Jiřího Čunka do vlády. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by ale měla vláda sama znovu požádat poslance o důvěru. Když to neudělá, není vyloučené, že sociální demokracie bude chtít hlasovat o nedůvěře.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš nepředpokládá, že by vláda sama o sobě nechala hlasovat. V případě, že takový postup navrhne ČSSD, komunisté nejspíš druhou opoziční stranu podpoří.

Související příspěvky na toto téma naleznete ve sloupci vpravo. Kauze jsme se věnovali také v našem vysílání, jehož záznamy naleznete ZDE.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Veronika Malá, Martin Hromádka, Kateřina Causidisová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme