Vláda přerušila diskusi o uznání Kosova

O uznání nezávislosti Kosova zatím vládní kabinet nerozhodl. Ministři si na tuto otázku vyžádali další čas. Lidovečtí ministři ještě před tím oznámili, že na dnešním jednání vlády uznání nezávislosti nepodpoří. Po předsednictvu strany se na tom shodl i celostátní výbor KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie a Kramářova vila

Strakova akademie a Kramářova vila | Foto: Jan Rosenauer

Návrh na uznání Kosova hodlá vládě předložit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Lidovci ale požadují, aby se o věci ještě mluvilo. Uznání Kosova by bylo podle nich v současné době dalším z kroků, který může vést k budoucí nestabilitě už tak rozděleného regionu. Obávají se také, že by to znamenalo narušení hranic garantovaných po druhé světové válce a zhoršení výborných vztahů mezi Českem a Srbskem.

Podle šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody se názor KDU-ČSL může časem změnit: "Určitě budeme velmi pečlivě sledovat vývoj a není to tak, že bychom byli nějak zabetonováni ve věži a není s námi k hnutí. Nicméně,vedení strany rozhodlo takto - dnes za daných okolností je náš postoj jasný! Nepodpořit uznání Kosova."

Záměr lidovců - zatím na vládě nepodpořit samostatnost Kosova - Radiožurnálu potvrdil také šéf klubu KDU-ČSL Pavel Severa: "Otázka Kosova je pro nás velmi vážná. Chtěli jsme jednání koaliční devítky, abychom o tom problému diskutovali, protože to je nevratný krok. Bohužel to jednání zatím nebylo potvrzeno. A pokud je to v tomto stavu, nejsme nyní za dané situace připraveni uznání Kosova podpořit. Zdá se nám, že je tam spousta ,nevydiskutovaných' záležitostí do budoucna, o kterých bychom chtěli hovořit. Ale zatím nám to nebylo umožněno."

Lidovci hodlají v Kosovu sledovat hlavně čtyři otázky - dodržování lidských práv, postavení národnostních menšin, a to hlavně Srbů, udržování dobrých vztahů se Srbskem, a to, že přechodná vláda zvládá svoji úlohu a že je vládou státu, který může fungovat.

Na vývoji těchto čtyř problémů potom podle Cyrila Svobody záleží, jak se bude názor lidovců na uznání nezávislosti Kosova měnit.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února, od té doby nezávislost provincie uznalo přes 30 zemí.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme