NATO vítá budoucí členy - Chorvatsko a Albánii

Na summitu NATO se očekává zásadní prohlášení o radaru. Praha s Washingtonem by mohly už po poledni oficiálně oznámit dohodu o hlavní smlouvě k umístnění radaru v Česku. Scházejí se kvůli tomu ministři zahraničí obou zemí - Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg. Členské země NATO pošlou do Afghánistánu vojenské posily a aliance se rozroste o dva členy - o Albánii a Chorvatsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

G. Brown a G. Bush

G. Brown a G. Bush | Zdroj: ČTK

Ohledně vstupu Makedonie se zatím členské státy na prvním setkání bukurešťského summitu aliance neshodly. Členství v Severoatlantickému paktu se zatím nepřiblížilo ani pro Gruzii a Ukrajinu. Více se dočtete ZDE.

Francii a Německu se nejspíš podařilo oddálit takzvaný akční plán pro členství pro tyto bývalé sovětské republiky. "Rád bych se mýlil, ale v této chvíli nepředpokládám, že Gruzie a Ukrajina dostanou akční plán pro členství tady v Bukurešti," uvedl po pracovní večeři čelních představitelů států NATO mluvčí aliance James Appathurai.

Toho ale lituje Varšava. Polský prezident Lech Kaczyński nepřímo vyčetl Němcům nevděk a nedostatek pochopení pro problémy Ukrajinců a Gruzínců. "Němci zapomínají, že v roce 1955 Aliance přijala západní Německo i přesto, že nemělo mezinárodně uznané hranice a situace hrozila eskalací napětí mezi východem a západem," řekl polský prezident německým novinářům a vyzval k podobně odvážnému rozhodnutí v případě Ukrajiny a Gruzie.

Polsko je rozhodně pro to, aby NATO začalo jednat s Ukrajinou a Gruzií o členství. Odpůrci tohoto návrhu jsou ale velmi silní, připomněl Lech Kaczyński.

Polská média navíc informují o dopise, který ještě před zahájením summitu poslal Lech Kaczyński kolegům v členských zemích NATO. V dopise Lech Kaczyński upozorňuje, že budoucnost NATO závisí na rozšíření aliance na východ. Jak ale poznamenává Gazeta Wyborcza, prezident nešťastně přirovnal spory kolem přijetí Ukrajiny a Gruzie k situaci v roce 1955, kdy Aliance přijala západní Německo navzdory hrozbám z Moskvy. V Berlíně se dopis polského prezidenta nesetkal s pochopením. Němečtí politici mají v živé paměti nedávné vystoupení Lecha Kaczyńského, ve kterém prezident znovu strašil Poláky majetkovými požadavky Němců. Pozice polského prezidenta na summitu v Bukurešti i proto není taková, aby mu umožnila prosadit kandidaturu Ukrajiny a Gruzie. Stará Evropa před nimi zavírá dveře a Polsko zůstává na okraji Severoatlantické aliance, shrnula Gazeta Wyborcza.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy také potvrdil, že Paříž vyšle vojenský prapor na východ Afghánistánu: "Spojené státy, se na základě nabídky Francie rozhodly poslat jednotky na jih. Tyto jednotky splní požadavek Kanady, která chce na jihu země posily, i co se týče vybavení. Kanada tak prodlouží misi v Afghánistánu do roku 2011," upřesnil další závěry úvodní pracovní večeře Appathurai.

V. Klause vítají na summitu NATO v Bukurešti | Foto: Rompres

Český prezident Václav Klaus při úvodním setkání vyslovil naději, že podporu aliance získá stavba amerického radaru v Brdech, a že se stane součástí obranných systémů NATO. Očekává se, že by Praha možná už dnes mohla oznámit dohodu o radaru. Na summitu by se měl sejít český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se šéfkou americké diplomacie Condoleezou Riceovou a potvrdit, že hlavní smlouva o radaru už je definitivně dojednaná.Podrobnosti k radarové základně naleznete ZDE.

Na dnešní Severoatlantické radě by se mělo i nadále jednat o tom, jak dál v Afghánistánu, a například také o Kosovu. Další navyšování počtu vojáků v Afghánistánu ale pokládá místopředseda sněmovny a stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek za marnost. Jak uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, situaci v zemi to nevyřeší: "My nemáme skutečně plán, který by vedl ke zlepšení situace v Afghánistánu. My to nějak udržujeme. Byl bych rád, kdyby ten summit posloužil k tomu, aby členské státy NATO hledaly řešení a hledaly postup, za který bychom se do budoucna skutečně mohli podepsat a se kterým bychom se mohli identifikovat. Ta dosavadní cesta nevede nikam," myslí si Zaorálek. Zvukový záznam si poslechněte ZDE.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Pavel Koubek, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme