Internetových zločinů přibývá

Internetový zločin se stává výnosným podnikáním, píše to dnešní vydání týdeníku Ekonom. Nemusí přitom jít jen o nové viry a trojské koně, které napadají počítače nebo o krádeže osobních dat uživatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s PC

Práce s PC | Zdroj: AFP

Internetové krádeže jsou v řadě oborů mezi konkurenty stále častější. Jde hlavně o případy kopírování stránek nebo propagačních textů. Na většinu z nich se ale nepřijde. Např. mezi hypotečními makléři teď začínají padat první trestní oznámení kvůli krádežím nápadů z internetu.

Weby tvoří totiž v tomto oboru stěžejní část marketingu, vytvořit kompletní internetové stránky přijde až na několik stovek tisíc korun. Např. na stránkách Hyposervisu měla být trumfem hlavně takzvaná srovnávací kalkulačka a další grafické prvky, které měly klientům usnadnit výpočty splátek.

Už za pár měsíců ale objevil první konkurent, který stejný princip srovnávání splátek nejen převzal, ale okopíroval celý grafický design kalkulátoru. Navíc spolu s tím měl převzít i celé odstavce textů na stránce. Teď to bude řešit soud. Plagiátorům hrozí trest od šesti měsíců do pěti let.

Odborníci vidí problém hlavně v platné legislativě. Navíc mezi českými internetovými podnikateli stále převládá názor, že anonymita internetu zajistí, že na okopírování obsahu nikdo nepřijde nebo si toho nevšimne. Soudní znalec Vladimír Smejkal si ale myslí, že právě grafický koncept internetové kalkulačky není možné brát jako autorské dílo.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme