Elitní němečtí policisté a vojáci měli cvičit jednotky libyjského vůdce Kaddáfího

Špičkoví němečtí policisté a vojáci měli tajně a nezákonně cvičit jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Do skandálu, na který upozornila některá německé média, mají být zapleteni dokonce příslušníci speciální protiteroristické jednotky. Za školení bezpečnostních sil libyjského diktátora měli Němci dostávat tučné částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SEAL při protiteroristické akci

SEAL při protiteroristické akci | Foto: US NAVY

Příslušníci bundeswehru, ale hlavně členové speciálního zásahového komanda SEK a ex-příslušníci protiteroristické jednotky GSG-9 měli bezpečnostní know-how předávat libyjským kolegům. Do Severní Afriky létali ve svém volném čase. Každý ze zhruba třiceti německých školitelů si přišel na 15 tisíc eur.

Najímat je měla soukromá bezpečnostní firma. Osm policistů ze Severního Porýní-Vestfálska už čelí disciplinárnímu řízení. Zemský ministr vnitra na ně podal i trestní oznámení mimo jiné kvůli vyzrazení služebního tajemství. Organizace Amnesty International připomněla, že Libye je stále na hony vzdálena právnímu státu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme