Polsko-americké rozhovory o protiraketovém štítu budou pokračovat svým tempem

Polští politici reagují na uzavření rozhovorů mezi vládami Česka a Spojených států tím, že nedávají najevo žádné překvapení. Každá země má vlastní rytmus vyjednávání, říká ministr obrany Bogdan Klich: "Není to soutěž krásy ani závod. To, že Češi jednání s Američany už ukončili, nás nijak nezaskočilo." Bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński se přesto domnívá, že polsko-americké rozhovory teď naberou spád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

polský Sejm

polský Sejm | Zdroj: ČTK

Jeho bratr, prezident Lech Kaczyński ocenil, že Severoatlantická aliance přijala projekt protiraketového štítu za svůj. Summit NATO v Rumunsku totiž konstatoval, že americký protiraketový štít může být užitečný i pro evropskou bezpečnost. Podle polských politiků začlenění protiraketového štítu do systému NATO pomůže přesvědčit Rusko, že zařízení není namířeno proti němu.

Polsko pořád očekává velmi výrazný podíl Američanů při modernizaci naší armády. Osud polsko-amerických rozhovorů závisí na tom, jestli Spojené státy dodají Polsku rakety Patriot.

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme