Němečtí policejní specialisté ve volném čase tajně cvičili Libyjce

Skupina bývalých i současných německých policistů čelí podezření, že tajně školila bezpečnostní síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Šlo přitom o příslušníky elitních útvarů. Do severní Afriky se vydávali ve svém volném čase a jejich nadřízení o tom neměli ani tušení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: cs.wikipedia.org

Celkem asi třicítka, vesměs ex-policistů, měla v roce 2006 cvičit své libyjské kolegy mimo jiné v boji proti terorismu. Šlo hlavně o bývalé i nynější členy speciálního zásahového komanda SEK a protiteroristické jednotky GSG-9. Ti teď čelí jak disciplinárnímu řízení, tak obvinění z vyzrazení služebního tajemství.

Podle spolkového ministerstva vnitra je sice případ přinejmenším trapný, ale u bývalých policistů nezavdává příčinu k trestnímu stíhání. Německé politiky ale zjištění, že policejní specialisté cvičili bezpečnostní aparát autoritářského režimu, šokovalo.

Existuje navíc podezření, že se zemské ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska pokusilo kauzu zamést pod koberec. Policejní odbory chování svých kolegů ostře kritizují a obávají se poškození dobrého jména strážců zákona.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme