Německá zpravodajská služba údajně věděla o aktivitách elitních policistů v Libyi

Německá zpravodajská služba prý od počátku věděla, že špičkoví němečtí policisté školí bezpečnostní složky libyjského vůdce Kaddáfího. Ve svém dnešním vydání to píše deník Berliner Zeitung. Aféra kolem výcviku bezpečnostního aparátu autoritářského režimu, se tak dostává do jiného světla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příslušníci námořní pěchoty

příslušníci námořní pěchoty | Foto: USMC

Zahraniční rozvědka BND nejen že o výcviku libyjských jednotek věděla, ale údajně byla do celé operace zapojená. Berliner Zeitung to tvrdí s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Spolupráce s Tripolisem na výcviku tamních bezpečnostních složek, měla být dohodnuta po návštěvě kancléře Schrödera u Muammara Kaddáfího v říjnu 2004.

BND měla plnit poradní roli, ale do samotného výcviku se zapojit nechtěla. Státní zastupitelství v Düsseldorfu vede vyšetřování proti jednomu z 30 policistů kvůli podezření z vyzrazení služebního tajemství. Pro většinu zúčastněných ale zřejmě jejich soukromý "byznys" v severní Africe nakonec nebude mít právní důsledky. Spolková vláda každopádně přislíbila úplné vyšetření případu.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek sleduje pozorně vývoj případu:
Elitní němečtí policisté a vojáci měli cvičit jednotky libyjského vůdce Kaddáfího
Němečtí policejní specialisté ve volném čase tajně cvičili Libyjce

Jiří Hošek | Foto: AnFas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme