Aféra kvůli německo-libyjské spolupráci pokračuje

Skandál kolem školení libyjských bezpečnostních složek elitními německými policisty se dál rozrůstá. Podle listu Bild am Sonntag o nedávné spolupráci s autoritářským režimem věděl sám bývalý kancléř Gerhard Schröder. Výcvik libyjské policie měl být odměnou za pomoc vůdce Muammara Kaddáfího při propuštění německých rukojmí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příslušníci námořní pěchoty

příslušníci námořní pěchoty | Foto: USMC

Bild am Sonntag dává působení německých policejních specialistů v severní Africe do souvislosti s případem únosu rodiny Wallertových na filipínském ostrově Jolo v roce 2000. O propuštění rukojmí se měla tehdy výrazně zasloužit právě Libye. Její autoritářský vůdce Muammar Kaddáfí za to od Berlína požadoval protislužbu. Německý list s odvoláním na vládní zdroje píše, že něco takového je běžná praxe. Jakou by tato "oplátka" měla mít podobu, řešili kancléř Schröder s plukovníkem Kaddáfím na dvou schůzkách v letech 2003 a 2004.

Němečtí policejní specialisté pak měli své libyjské protějšky cvičit hlavně v boji proti terorismu. Podle magazínu Der Spiegel vyškolili možná až 120 policistů. Zapojení do utajované operace ale kategoricky popírá německá zpravodajská služba BND.

Kaddáfího režim byl dlouhá léta mezinárodně izolovaný, protože západní státy mu dávaly za vinu, že podporuje terorismus. Změna nastala až v roce 2003, kdy odstoupil od vývoje zbraní hromadného ničení a také se přiznal k odpovědnosti za atentát na letadlo americké společnosti PanAm nad skotským Lockerbie. Při něm v roce 1988 zahynulo 270 lidí.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek sleduje pozorně vývoj případu:
Elitní němečtí policisté a vojáci měli cvičit jednotky libyjského vůdce Kaddáfího
Němečtí policejní specialisté ve volném čase tajně cvičili Libyjce
Německá zpravodajská služba údajně věděla o aktivitách elitních policistů v Libyi

Jiří Hošek | Foto: AnFas

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme