Rusko stále nechce radar USA v Česku

Rusko se dál staví proti radarové základně Spojených států amerických v Česku a další části tohoto obranného systému - raketovému silu v Polsku. Výrazně ale oceňuje opatření, které Američané ohledně své protiraketové obrany nabízejí, aby snížili obavy Kremlu. Takový je závěr minisamitu v jihoruském Soči, na kterém se naposledy v roli prezidentů Ruska a USA setkali Vladimír Putin a George Bush.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Na minisummitu v Soči tedy došlo k zásadnímu útlumu dosavadní ruské rétoriky. Prezident Putin dokonce mluví o opatrném optimismu a dodává, že dialog s americkou stranou o této otázce bude intenzivnější. Za Rusko také potvrdil, že vstřícné nabídky Spojených států v oblasti protiraketové obrany vítá. Pokud budou odsouhlaseny a splněny, výrazně to sníží ruské obavy. Podle Vladimira Putina by to byla například trvalá přítomnost ruských specialistů na amerických základnách. To ale čeští vyjednávači odmítají. Konkrétní opatření zatím v textu deklarace chybí, experti Ruska a USA budou teprve dolaďovat technické detaily.

Bush přijal Putinovo pozvání do černomořského letoviska jen dva dny poté, co se oba státníci viděli na vrcholném setkání NATO v Rumunsku. Jak známo, na okraj tohoto jednání ministři zahraničí České republiky a USA oznámili, že vyjednavači obou zemí dokončili hlavní smlouvu o umístění amerického protiraketového radaru v naší republice. Právě proti tomuto plánu Rusko stále protestuje. Zmíněná smlouva by se podle našeho ministerstva zahraničí mohla podepsat asi za měsíc. Vládní koalice ale dosud nemá jasnou podporu radaru od všech svých poslanců.

Petr Vavrouška, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme