Olympijská štafeta čelila v Paříži tisícům demonstrantů

Štafeta s olympijským ohněm dnes dorazila do Paříže a stejně jako na předchozích zastávkách její trasu narušily bouřlivé demonstrace. Na podporu Tibetu v ulicích protestovaly tisíce lidí, minimálně dvakrát dokonce pochodeň zhasla a do cíle na stadion Charléty ji musel dovézt autobus. Hlavní ceremoniál byl zrušen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti s valjkami za bezpečnostní linií

Demonstranti s valjkami za bezpečnostní linií | Zdroj: ČTK

Běžci s pochodní se museli několikrát schovat v autobuse novinářů. Podle policejních zdrojů byla pochodeň uhašena z technických důvodů a později znovu zapálena.

První přerušení přišlo už krátce po zahájení štafety u Eiffelovy věže, další vzápětí u mostu Garigliano a poslední u zahrad Tuileries poblíž Louvru.

Štafetu vítaly na trati černé vlajky s olympijskými kruhy v podobě pout a stejný prapor vyvěsili členové organizace Reportéři bez hranic i na věži. Tři z nich se ke konstrukci připoutali.

Pochodeň dovezl do cíle autobus

Demonstranti protestující proti porušování lidských práv v Číně lemovali celou trasu štafety, která měří 28 kilometrů a její cíl je stadionu Charléty. Tam nakonec pochodeň dopravil autobus, protože organizátoři se kvůli protestům rozhodli poslední část běhu zrušit.

Na řadě míst hlavního města vypukly incidenty mezi demonstranty a pořádkovými silami. Někteří z aktivistů se pokoušeli lehat si před doprovodná auta a policisté je průběžně odtahovali. Zatím bylo zatčeno asi deset lidí.

Neprotestovali ale jen Pařížané. "Jsem ráda, že je tady tolik lidí, že protestují proto čínskému režimu. Já jsem z Miami a tolik lidí by u nás určitě nebylo," řekla zpravodaji Českého rozhlasu mladá Američanka. Velký potlesk se ozval ve chvíli, kdy zavlála tibetská vlajka z pařížské radnice, kde se o to postarali radní z řad Zelených.

Na ochranu štafety nasadila pařížská policie 3000 mužů. Pozorovatelé to přirovnávají k opatřením hodným návštěvy amerického prezidenta. Podobné incidenty provázejí olympijskou štafetu od první etapy na řeckém území, mohutné protesty narušily i včerejší zastávku ve Velké Británii.

Ke zvýšené aktivitě kritiků čínského režimu v současnosti přispívají události v Tibetu a okolí, kde policie v posledních týdnech silou potlačila protičínské povstání. Podle oficiálních čínských údajů si nepokoje vyžádaly 22 obětí, podle tibetských exilových zdrojů nejméně 140.

Znepokojení nad násilnostmi v Tibetu už vyjádřil i šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který jedná v Pekingu. Zároveň ale uvedl, že bojkot srpnových olympijských her v čínské metropoli není řešením.

Čínská média protesty v Paříži odsuzují

Čínská média dnešní demonstrace odsuzují. Podle nich s nimi nesouhlasí ani většina Francouzů. Jak uvádí vládní agentura Sinchua, pouť olympijské pochodně sledovaly v Paříži desetitisíce lidí a mnozí z nich prý štafetu s ohněm zdravili s čínskými vlajkami v rukou. Protesty tibetských separatistů a jejich stoupenců prý silně pohoršily a rozzlobily diváky, kteří se přišli podívat na slavnostní pouť olympijské pochodně.

Sinchua cituje nesouhlasnou reakci s narušením běhu s pochodní jednoho z Francouzů a také čínskou studentku Liou C'-ťün, podle které má naprostá většina Francouzů přátelský vztah k Číně, neví ale, co se v Tibetu opravdu stalo. Liou C'-ťün viní západní média z překrucování skutečnosti, tedy stejně jako čínská oficiální místa.

Robert Mikoláš, Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme