Čína omezila cizincům vstup do země přes Hongkong

Čína zastavila vydávání turistických víz cizincům žádajících o ně v Hongkongu. Bývalá britská kolonie má s naprostou většinou západních zemí bezvízový styk, proto je využívána jako nejčastější vstupní místo do Číny. Podle hongkongských cestovních kanceláří je nyní možné získat maximálně vízum na dva vstupy a nařízení platí až do konce olympijských her, Peking to ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkong

Hongkong | Foto: Jakub Kocurek

Představitelé cestovních kanceláří zajišťujících dlouhá léta víza pro zahraniční turisty potvrzují, že čínské zastupitelství v Hongkongu zastavilo vydávání vícevstupních víz, a to až do října.

Kvůli obavám z odvetných kroků čínské strany si ale nepřejí uvést jméno agentury, kterou zastupují. Hlavním důvodem je podle nich západní kritika Pekingu kvůli lidským právům a zásahu proti Tibeťanům.

Prodloužila se i doba vydávání víz, Čína prý chce více prověřovat, kdo na její území vstupuje. Cizinci nemají šanci získat ani jednodenní víza udělovaná dosud na hraničních přechodech a umožňující navštívit hlavně nákupní střediska na čínské straně hranice, zejména v Šen-čenu.

S postupem nesouhlasí ani představitelé obchodních komor. Čínský komisariát v Hongkongu omezení zdůvodňuje modernizací počítačového systému, Peking pak vše přímo popírá s tím, že vízová politika země se nemění.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme