Kosovský parlament schválil ústavu

Parlament nové Republiky Kosovo dnes schválil ústavu. V platnost ale vejde až v polovině června, kdy OSN dokončí předávání pravomocí státní moci v Kosovu a dohledu ze strany Evropské unie. Poslanci o ústavě nehlasovali, pouze ji jednomyslně potvrdili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fatmir Sejdiu a Hašim Thači s kosovskou ústavou

Fatmir Sejdiu a Hašim Thači s kosovskou ústavou | Zdroj: ČTK

Kosovo je demokratickým a nedělitelným státem, píše se mimo jiné v nové ústavě. Ta také prohlašuje novou republiku za sekulární, tedy nenáboženskou. V textu se také píše, že nový stát bude domovem pro všechny jeho občany. Rozsáhlá ustanovení se týkají právě ochrany srbské menšiny se 120 tisíci obyvateli podle plánu OSN o kontrolované nezávislosti.

Zbytek pravomocí má přejít v polovině června na představitele Kosova z řad etnických Albánců a na policii, kterou mají vést zástupci z Evropské unie. Není ale jisté, zda k tomu skutečně dojde, protože Srbsko osamostatnění odmítlo a Rusko přijetí plánu OSN zablokovalo.

V zákulisí se mluví o možné výměně území. Srbsko by mohlo dostat severní část Kosova, kde žijí kosovští Srbové. Naopak Kosovo by získalo okresy, kde žijí především Albánci - na hranici jižního Srbska a Makedonie. Politici to ale zatím na veřejnosti striktně odmítají. Kosovo je dosud pod mandátem OSN devět let od doby, kdy NATO bombardovalo srbská území včetně Kosova, aby zastavilo etnické čistky.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme