Noční bouřky napáchaly řadu škod, na Jablonecku zabíjel blesk

Prudké bouřky, která postihly v noci západ a severovýchod republiky, způsobily řadu materiálních škod a vyžádaly si také jeden lidský život. V osadě Jizerka na Jablonecku muž nepřežil zásah blesku, který udeřil do rekreační chalupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka, blesky

Bouřka, blesky | Foto: www.bratislava.sk

Jak Radiožurnálu potvrdil náčelník horské služby René Mašín, výboj blesku sjel do muže přes rozsvícenou stropní lampu. U stolu pod ní sedělo pět lidí. Ostatní čtyři vyvázli bez zranění.

"Byl zasažen muž ve věku zhruba šedesáti let, který byl v bezvědomí a popálený. Přes první pomoc, kterou mu poskytli, se nepodařilo dotyčného zresuscitovat. Následně přijela záchranná služba z Tanvaldu," uvedl Mašín.

Největší škody napáchaly bouřky v Karlovarském kraji. Táhly se v pásech od Tachova přes Mariánské Lázně nahoru k Lubům, Další vlna přicházela z německé strany přes Krušné Hory.

Jak Českému rozhlasu řekl Rudolf Kovařík, amatérský meteorolog z Šindelové na Sokolovsku, bouřky proto měly na různých místech zcela odlišný průběh. "Netýkalo se to velkých ploch, ale jednotlivých pásů, takže je to opravdu odvislé od různých tvarů kraje," uvedl Kovařík.

Okolí Jáchymova zasáhly silné větrné poryvy a popadalo tam několik stromů. Na hřebeni Krušných Hor pak v průběhu noci déšť vystřídalo sněžení. "V oblasti Božího Daru a těchto výškách napadlo až pět centimetrů sněhu," řekl Kovařík.

Na Chebsku měly bouřky pro změnu podobu přívalových dešťů. A právě tam měli hasiči podle jejich karlovarského mluvčího Františka Petra nejvíce práce. "V šestnácti případech čerpali vodu ze zatopených sklepů, kde místy dosahovala i jednoho metru, a v domech musela být odstavena veškerá elektroinstalace," uvedl Petr.

Přívalový déšť dokonce uvěznil osobní automobil s řidičem, který zůstal stát ve stoupající vodě pod viaduktem ve Františkových Lázních. Vytáhli ho až hasiči. "Tam skutečně hrozilo, že se řidič utopí, protože voda razantně stoupala," doplnil mluvčí.

V Krupce na Teplicku zase museli hasiči evakuovat 16 lidí z horních pater obytného domu. Na budově, který je v majetku města, totiž silný vítr utrhl a sroloval střechu. Další poryv poškodil i část střechy na zámku Jezeří na Mostecku. V Ústeckém kraji zaznamenali hasiči také několik spadlých stromů, jeden z nich zatarasil železniční trať u Jeníkova.

Martin Hromádka, Jiří Brechličuk , Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme