Irácká vláda zmírnila blokádu Sadrova města, boje ale pokračují

Nejméně 13 ozbrojenců zabily americké a irácké vládní jednotky při nočních útocích na šíitskou čtvrť na severovýchodě Bagdádu. Oznámilo to americké velení v Iráku. Od rána ale bezpečnost začala uvolňovat blokádu Sadrova města, které bylo více než týden uzavřené kvůli vládní ofenzívě. Teď už do něj mohou některými ulicemi jezdit automobily, i když na jiných místech se dál bojuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

irácké vládní síly  v bagdádské čtvrti Sadr

irácké vládní síly v bagdádské čtvrti Sadr | Zdroj: ČTK

Na jedné straně tanky, vrtulníky a rakety odpalované z bezpilotních letadel, na druhé straně protitankové granáty, nastražené miny a znalost prostředí. Tak vypadla i poslední noc v šíitském slumu, který je mocenskou základnou duchovního Muktadá Sadra.

Irácké síly a jejich američtí spojenci už během třítýdenní operace proti Sadrově Mahdího armádě zabili stovky lidí. Přesto se stále nepodařilo dosáhnout cíle, který si vytýčil irácký premiér Núrí Málikí, tedy přimět Mahdího armádu k odevzdání zbraní.

Sadrovo hnutí byl ještě loni součástí Málikího vlády. Poté z ní ale vystoupilo proto, že nebyl stanoven termín stažení amerických vojáků z Iráku.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme